Niemcy może nie kojarzą się z egzotycznym klimatem czy półwyspem Jukatan ale nie od dziś producenci w krajach poza Meksykiem wytwarzają własne alkohole z agawy.
Selva Negra nie może prawnie nazywać się tequilą czy mezcalem, po pierwsze dlatego, że te nazwy są chronione oznaczeniem geograficznym w taki sam sposób jak bourbon czy koniak.
Ponadto rodzajem agawy używanej do produkcji alkoholu jest odmiana salmiana co usunęłoby ją z kategorii tequili, nawet gdyby została wyprodukowana w jednym ze stanów Meksyku, w których jest dozwolona (tequilę można wytworzyć tylko z odmiany Blue Weber, ale są też mezcale zrobione z salmiany).
Winiarz i destylator Florian Faude z Faude Feine Brande jest odpowiedzialny za produkcję Selva Negra, pierwszego alkoholu z agawy wyprodukowanego w Niemczech. Jest destylowany przy użyciu ekstraktu z agawy salmiany importowanej z Meksyku, w przeciwieństwie do całych owoców z agawy.
Drożdże winne są dodawane do fermentacji, zamieniając ekstrakt w wino z agawy w ciągu sześciu do ośmiu tygodni przed dwukrotną destylacją.
Pomiędzy destylacjami Selva Negra otrzymuje również mezcal – jako twist, nasycając go dymem z lokalnego niemieckiego drewna świerkowego, ale metoda stosowana do faktycznego uzyskiwania mocnego alkoholu jest utrzymywana w tajemnicy.
Na razie ten trunek jest dostępny tylko w Niemczech, Austrii i Szwajcarii, więc będąc na wycieczce u naszych zachodnich sąsiadów można spróbować niemieckiej „tequili”, spodziewając się agawy na podniebieniu z nutami świerku, dymu i odrobiną owoców.
Selva Negra może być używana w koktajlach, a oficjalna strona internetowa sugeruje kilka riffów na temat klasyków, takich jak Margarita, Paloma, Old Fashioned i Negroni.
Australijska destylarnia Black Snake Distillery i Shelter Distilling w Kalifornii to tylko niektóre z destylarni eksperymentujących z wytwarzaniem alkoholi z agawy poza Meksykiem. Oczywiście jest wielu, którzy patrzą na tę praktykę z ironicznym uśmieszkiem, twierdząc, że jest to profanacja.
Tequila ma oznaczenie geograficzne, które nie jest obecnie uznawane przez Stany Zjednoczone i jest wytwarzana przez amerykańskie destylarnie na południowym zachodzie.